09/05/2013

Γιατί θα βάλω ρίγανη, θυμάρι & δεντρολίβανο στο μπαλκόνι μου

2 σχόλια

Μου αρέσουν τα λουλούδια. Χαίρομαι να τα βλέπω στο μπαλκόνι μου. Λατρεύω να βλέπω τα μπουμπούκια να μεγαλώνουν σιγά- σιγά, να ανοίγουν, να γεμίζουν αρώματα τον αέρα. 

Απολαμβάνω τα χρώματα και την αισιοδοξία τους. Με γεμίζουν ζωή και επιθυμίες. Με κάνουν να βλέπω την απλότητα τη ζωής.

μπαλκόνι,φυτά μπαλκονιού,λουλούδια,ρίγανη,θυμάρι,δεντρολίβανο,ψητό,κηπουρική,diy,galsnguys,gals and guys

Το ίδιο μου αρέσουν και τα βότανα. Εκείνα τα δυνατά φυτά της ελληνικής φύσης, με το έντονο άρωμα και τις πολλές και πολύπλευρες ιδιότητες.

Γι' αυτό και φέτος αποφάσισα εκτός από λουλούδια στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μου, να δημιουργήσω μια γωνιά με διάφορα βότανα.

Γνωρίζοντας ότι για να τα φυτέψω θα έπρεπε να αρχίσω τη διαδικασία πολλούς μήνες πιο πριν και επειδή ήθελα τα φυτά μου να έχουν ήδη αρκετό ύψος, αποφάσισα να επισκεφτώ ένα φυτώριο για να πάρω μεγαλωμένα, με ρίζες, βότανα. Σκέφτηκα να ξεκινήσω με ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Ο λόγος προφανής. Εκτός από το υπέροχο άρωμα των βοτάνων ήθελα να τα εκμεταλλευτώ και στην μαγειρική μου.

μπαλκόνι,φυτά μπαλκονιού,λουλούδια,ρίγανη,θυμάρι,δεντρολίβανο,ψητό,κηπουρική,diy,galsnguys,gals and guys

Η ρίγανη και το θυμάρι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ψητά κρέατα ενώ το δεντρολίβανο είναι ό, τι πρέπει για το ψητό ψάρι. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα βότανα χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση. Το μόνο που θέλουν είναι ηλιοφάνεια και αραιό πότισμα.

Οι  γλάστρες που θα φιλοξενήσουν τα βότανα θα πρέπει να έχουν στον πάτο μια σειρά από χαλίκι για να είναι σίγουρο ότι θα στραγγίζεται καλά το νερό και να είναι αρκετά μεγάλες για να επιτρέψουν στα φυτά να αναπτυχθούν όπως πρέπει. Τα βότανα δε χρειάζονται λίπασμα. Αυτό είναι ένα ακόμα θετικό για όποιον είναι ερασιτέχνης κηπουρός. Επίσης, η συγκομιδή τους είναι ένας τρόπος κλαδέματος.

Με λίγα λόγια ενώ κόβεις τα φυλλαράκια τους για να αρωματίσεις τα πιάτα σου, τους δίνεις ταυτόχρονα την ώθηση για να μεγαλώσουν περισσότερο.

μπαλκόνι,φυτά μπαλκονιού,λουλούδια,ρίγανη,θυμάρι,δεντρολίβανο,ψητό,κηπουρική,diy,galsnguys,gals and guys

Ναι, το πήρα απόφαση. Τα πρώτα φυτά στον βοτανόκηπο μου θα είναι αυτά. Και, φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλα. Είναι ωραία να έχεις τη δική σου παραγωγή.

2 σχόλια
Δώρα Μάστορα
Πριν αρχίσω να γράφω, μίλαγα. Μίλαγα ακατάπαυστα από 9 μηνών. Το να γράψω, λοιπόν, ήταν περισσότερο ανάγκη παρά οτιδήποτε άλλο. Ανάγκη των άλλων που δε μπορούσαν πια να με ακούνε. Μετά μπλέχτηκα με τα ΜΜΕ και συνέχισα να γράφω. Και να επιμελούμαι εικόνες. Να στήνω ψεύτικα σκηνικά. Ναι, αυτό κάνω. Γράφω αλήθειες μέσα σε ψευδείς πραγματικότητες. Και έτσι κάπως περνάει ο καιρός.
web design by