03/07/2013

Κουμ κουάτ. Πιο νόστιμο δε γίνεται!

Σχολίασε πρώτος!

Ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι και αυτό και μόνο το κάνει να διαφέρει. Το κουμ κουάτ δεν είναι μόνο λικέρ ή γλυκό του κουταλιού από την Κέρκυρα.

Είναι ένα εσπεριδοειδές που μπορείς εύκολα να το έχεις μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου.

kumquat-tree

Είναι το ανθεκτικό εσπεριδοειδές γι' αυτό και σου προτείνουμε να το εντάξεις στον μικρό σου κήπο ακόμα και αν είσαι αρχάριος κηπουρός. Το κουμ κουάτ με τα πράσινα, γυαλιστερά του φύλλα και τους οβάλ, χαρακτηριστικούς καρπούς είναι πολύ όμορφο για να του αντισταθείς. Στη περίπτωση, μάλιστα, που είσαι οπαδός των μικρών, εσωτερικών κήπων με το κουμ κουάτ θα κάνεις σίγουρα καλή συμμαχία.

Μπορεί να μην μεγαλώνει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελες αλλά μεγαλώνει σταθερά ακόμα και σε γλάστρα.

Κουμ κουάτ,λικέρ, γλυκό του κουταλιού,μαρμελάδα,galsnguys,gals and guys

Αν φιλοξενήσεις το κουμ κουάτ στο μπαλκόνι σου, θα το τοποθετήσεις σε μέρος με έντονο ήλιο και θα φροντίσεις να μην βάλλεται από τον αέρα. Για γλάστρα, επίλεξε κάποια αρκετά μεγάλη που θα γεμίσεις με χώμα καλής ποιότητας και μεγάλης ικανότητας αποστράγγισης. Το κουμ κουάτ χρειάζεται λίπασμα όλες τις εποχές του χρόνου εκτός του χειμώνα. Τότε, μάλιστα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν μεγάλη απειλή για την κατάσταση του. Το κουμ κουάτ απαιτεί συχνό πότισμα αλλά με λίγο νερό κάθε φορά. Το χώμα του πρέπει να είναι νωπό αλλά όχι υγρό.

Διαφορετικά κινδυνεύει να σαπίσει.

Κουμ κουάτ,λικέρ, γλυκό του κουταλιού,μαρμελάδα,galsnguys,gals and guys
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στην περίπτωση που θέλεις το κουμ κουάτ να αναπτυχθεί μέσα στο σπίτι σου. Για να το δεις να μεγαλώνει, πρέπει να τοποθετήσεις τη γλάστρα κοντά στο παράθυρο για να το βλέπει ο ήλιος. Επίλεξε μια γλάστρα με ποδαράκια για να είσαι σίγουρη ότι το φυτό δεν παραμένει στο νερό που λιμνάζει στο πιατάκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ψέκαζε τα φύλλα του με λίγο νερό για να το δροσίζεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα κουμ κουάτ μινιατούρες τα οποία με ένα καλό κλάδεμα μοιάζουν με μεσογειακό μπονσάι.

Κουμ κουάτ,λικέρ, γλυκό του κουταλιού,μαρμελάδα,galsnguys,gals and guys

Το κουμ κουάτ γίνεται λικέρ, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Ο Κερκυραϊκές συνταγές είναι πολύ γνωστές και αγαπημένες.

Κουμ κουάτ,λικέρ, γλυκό του κουταλιού,μαρμελάδα,galsnguys,gals and guys

Αν το κουμ κουάτ σου μεγαλώσει και θεριέψει, θα μπορείς να έχεις και εσύ μια μικρή παραγωγή. Και ξέρεις κάτι; Οι καρποί που μεγαλώνουν με αγάπη είναι πιο νόστιμοι. Τι λες; Θα το τολμήσεις; 

Σχολίασε πρώτος!
Δώρα Μάστορα
Πριν αρχίσω να γράφω, μίλαγα. Μίλαγα ακατάπαυστα από 9 μηνών. Το να γράψω, λοιπόν, ήταν περισσότερο ανάγκη παρά οτιδήποτε άλλο. Ανάγκη των άλλων που δε μπορούσαν πια να με ακούνε. Μετά μπλέχτηκα με τα ΜΜΕ και συνέχισα να γράφω. Και να επιμελούμαι εικόνες. Να στήνω ψεύτικα σκηνικά. Ναι, αυτό κάνω. Γράφω αλήθειες μέσα σε ψευδείς πραγματικότητες. Και έτσι κάπως περνάει ο καιρός.
web design by