07/11/2013

Συνέντευξη Μαριάννας Κατσουλίδη

Σχολίασε πρώτος!

- Αθωότητα και Επανεκκίνηση λοιπόν, τι σημαίνει για εσένα ο τίτλος της έκθεσης;

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Αθωότητα – Επανεκκίνηση». Η παύλα στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί συνθετικά και αντιθετικά. Επανεκκίνηση κατ’εμέ πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αυτό μπορεί να συμβεί με τους εξής τρόπους: είτε αφήνοντας πίσω μας την αθωότητα ανεπιστρεπτί , είτε επαναπροσδιορίζοντας το νόημά της, διαχωρίζοντάς την οριστικά πλέον από την αφέλεια και την άγνοια. Πρόκειται για μια πολύ συνειδητή επιλογή συμπεριφοράς που βασίζεται σε «καθαρά» κίνητρα.

μαριάννα κατσουλίδη, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφος, μαριάννα κατσουλίδη καλλιτεχνης, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφικη, εκθεση ζωγραφικης, περιτεχνων εκδηλωσεις, ζωγραφικη εκδηλωσεις

Η Μαράη Γεωργούση-Ιστορικός Τέχνης και η Μαριάννα Κατσουλίδη- Ζωγράφος

- Γιατί αυτή η δουλειά σου αν και δουλεμένη τεχνικά όπως το χρώμα δεν έχει εν τέλει χρώμα;

Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσω ότι τα έργα δεν είναι δουλεμένα μόνο με ένα μαύρο και ένα άσπρο αλλά με πολλά διαφορετικά άσπρα, μαύρα και γκρι. Στην πορεία αυτής της δουλειάς, διαπίστωσα ότι αυτή η παλέτα εξυπηρετούσε καλύτερα, απλούστερα και με περισσότερη σαφήνεια αυτά που ήθελα να εκφράσω, χωρίς να μου «λείπει» καθόλου το χρώμα.

- Από πού ενεπνεύστηκες τις μορφές σου;

Εμπνεύστηκα κυρίως από εικόνες πορσελάνινων μπιμπελό που είχα δει από τα παιδικά μου χρόνια και οι οποίες ποτέ δεν είχαν φύγει από τη μνήμη μου, και γενικότερα από όλα αυτά τα διακοσμητικά – παιχνίδια στα οποία βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον καθώς κρύβουν αρχέτυπα και συμβολισμούς.

- Οι διαστάσεις τους δεν είναι συνηθισμένες, έγινε συνειδητά;

Ναι έγινε πολύ συνειδητά, ήθελα τα έργα να είναι μεγάλα και οι φιγούρες να είναι αν όχι εντελώς σε φυσικό μέγεθος, τουλάχιστον όσο πιο κοντά σε φυσικό γινόταν, ούτως ώστε να μη λειτουργήσουν σαν «χαριτωμένα μπιμπελό» αλλά σαν ισότιμες με το θεατή φιγούρες.

- Οι επιρροές σου από το έργο του Μάρκ Σαγκάλ κατά την γνώμη μου είναι εμφανείς, η δουλειά του υπήρξε δεξαμενή πληροφοριών για εσένα και σε ποιόν βαθμό;

Η δουλειά του Μάρκ Σαγκάλ πάντα με γοήτευε, με ταξίδευε και με συγκινούσε. Παραμένει πάντα ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους , Αν η δουλειά μου έχει επιρροές από το έργο του, σίγουρα με χαροποιεί και με τιμά αλλά δεν έγινε εσκεμμένα. Ίσως να με έχει επηρεάσει υποσυνείδητα επειδή έχω την αίσθηση ότι «νιώθω» το έργο του και τον θαυμάζω.

μαριάννα κατσουλίδη, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφος, μαριάννα κατσουλίδη καλλιτεχνης, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφικη, εκθεση ζωγραφικης, περιτεχνων εκδηλωσεις, ζωγραφικη εκδηλωσεις

Άηχος έρως 200X110 Λαδομπογιά σε καμβά

- Χρησιμοποιείς πάντα συμβολισμούς τι σε γοητεύει περισσότερο σε αυτούς;

Κάνοντας μια ανασκόπηση της δουλειάς μου, ναι θα μπορούσα να πω ότι χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα συμβολισμούς για να εκφραστώ. Τα σύμβολα όπως και τα αρχέτυπα είναι κοινά σε όλους τους πολιτισμούς ανά τους αιώνες. Πρόκειται για μια παγκόσμια γλώσσα της οποίας η γνώση ενυπάρχει μέσα μας είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Οι συμβολισμοί έχουν μια δυναμική η οποία με γοητεύει, με καλούν να «παίξω» μαζί τους, να δώσω τις δικές μου ερμηνείες μέσα από το δικό μου τρόπο γραφής και τις δικές μου συνθέσεις. Με γοητεύει περισσότερο πως υπάρχουν πολλαπλές και εις βάθος αναγνώσεις των φαινομενικά απλών αυτών εικόνων.

μαριάννα κατσουλίδη, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφος, μαριάννα κατσουλίδη καλλιτεχνης, μαριάννα κατσουλίδη ζωγραφικη, εκθεση ζωγραφικης, περιτεχνων εκδηλωσεις, ζωγραφικη εκδηλωσεις

Αθωότητα εν κινήσει 170X130 Λαδομπογιά σε καμβά

- Σε ενδιαφέρει να εξετάσεις την σχέση ανθρώπων και ζώων και κατ’ επέκταση την σχέση ανθρώπων και εννοιών;

Η υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη που υποκινεί τον παραμυθένιο αυτό κόσμο; Η σχέση ανθρώπων και ζώων είναι ένα θέμα το οποίο με ενδιαφέρει και το θεωρώ ανεξάντλητο. Σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα το ζωικό βασίλειο και την προσφορά του στην ανθρωπότητα. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος μαθαίνει από τα ζώα και πρέπει να συνυπάρχει αρμονικά με αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα έχουν χρησιμοποιηθεί στη θρησκεία και στη μυθολογία για να εκφράσουν αρετές και ιδιότητες άλλοτε μαγικές και άλλοτε απλές. Κατ’ επέκταση φυσικά και με ενδιαφέρει η σχέση ανθρώπων και εννοιών, αυτό είναι η ίδια η διαδικασία της ζωής για εμένα. Το νόημα της τέχνης θεωρώ πως είναι να μπορώ να εκφράσω τους δικούς μου προβληματισμούς μέσω των εικόνων που επιλέγω, ώστε να προκύψει τελικά επικοινωνία με το θεατή σε όποιο σημείο καταφέρουμε να συναντηθούμε.

Σχολίασε πρώτος!
Μαράη Γεωργούση (Ιστορικός Τέχνης)
Έζησα μέχρι την ενηλικίωσή μου στην επαρχία, παίζοντας στις αλάνες τότε που στους δρόμους μύριζε γιασεμί. Ψάχνοντας το νόημα της ζωής, σπούδασα φιλοσοφία στην Αθήνα. Γύρισα τον κόσμο ταξιδεύοντας αλλά λάτρεψα το Παρίσι και τα φοιτητικά μου χρόνια εκεί, τις παραδόσεις στην Σορβόννη, την εκπαίδευση στα άδυτα του Λούβρου, την έρευνα στις βιβλιοθήκες, την «μουσειότσαρκα», την όπερα, το θέατρο, το μπαλέτο, τους φίλους τα γέλια και τις εξορμήσεις μας. Επέστρεψα στα πάτρια με master 1 & 2 στην Ιστορία Τέχνης από την Σορβόννη στις αποσκευές μου και λαχτάρα να δω ξανά το δικό μας απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Έτσι συνέχισα την έρευνα, το διδακτορικό μου στην Ελλάδα, με ασπίδα στα τεκταινόμενα την αγάπη για την τέχνη, δηλαδή για την ίδια την ζωή.
web design by