29/01/2016

"Pablo Escobar - Η ζωή του Βαρώνου της κοκαϊνης, που έγινε σειρά"

Σχολίασε πρώτος!

Πριν λίγους μήνες, η σειρά "Narcos" ήρθε για να μείνει.

Κι όχι μόνο για να μείνει, αλλά για να θυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νεότερους, πώς ο Pablo Escobar έγινε ο "El Patron" (το αφεντικό) της παγκόσμιας διακίνησης κοκαϊνης.

private-liarjet
Η πολύκροτη ζωή του Escobar, όπως παρουσιάστηκε σε ταινίες και σειρές, δεν προσομοιάζει ούτε στο ελάχιστο στην πραγματική έκταση και δύναμη της Κολομβιανής και μετέπειτα παγκόσμιας τρομοκρατίας του κυκλώματος Escobar. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε ο γιος του, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του " Pablo Escobar  - Mi padre".

escobar ID
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Pablo, γεννήθηκε στη φτώχεια και σύντομα βγήκε στο μεροκάματο. Στους δρόμους της Κολομβίας, έμαθε να πουλάει ό,τι λαθραίο υπήρχε (από τσιγάρα, μέχρι τρανζίστορ) και σύντομα άρχισε τις μικροκλοπές. Έγινε εξπέρ στην κλοπή ταφόπλακας, την οποία έξυνε και μετά μοσχοπουλούσε για μάρμαρο. Περηφανευόταν για τις ικανότητές του και ορκιζόταν πως μέχρι τα 22 του θα είναι εκατομμυριούχος. Όλοι γελούσαν, μα προφανώς δεν είχαν το όραμα του Pablo.

Αρπάζοντας κάθε ευκαιρία, αφού ο τόπος που μεγάλωσε είχε άφθονες ευκαιρίες "εγκληματισμού", άρχισε να ασχολείται με τη διακίνηση κοκαϊνης στα μέσα της δεκαετίας του '70.  Σύντομα το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να "καθαρίζει" γύρω στα 400 εκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως. Πολύ γρήγορα το Κολομβιανό καρτέλ, που είχε στήσει ο Escobar, έγινε καρτέλ παγκόσμιας διακίνησης κοκαϊνης.

Όμως, τί το διαφορετικό είχε ο Escobar, από τους υπόλοιπους μεγάλους έμπορους ναρκωτικών;

Ο "El Patron", όπως τον αποκαλούσαν μεταξύ άλλων, είχε δύο πρόσωπα. Το ένα ήταν του ψυχρού επαγγελματία και το άλλο του "Ρομπέν Των Δασών" των φτωχών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

escobar of the poor
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Escobar κατάφερε να έχει δύο υποβρύχια, δικό του στόλο αεροπλάνων, δικό του στρατό, δικό του αστυνομικό σώμα, δική του φυλακή, 15 κρυψώνες, μια θέση στο κογκρέσο και 6.000 τυφλά υπάκουους υπηκόους. Με τέτοια δύναμη μπορούσε να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες. Όμως είχε και το δικό του απαράβατο νόμο, πάνω στον οποίο έχτισε την αυτοκρατορία του με αίμα. Όταν στο δρόμο του συναντούσε αδιάφθορους δικαστές, δημοσιογράφους ή αστυνομικούς εφήρμοζε το "Plata O Plomo", το λεγόμενο "ή σε πληρώνω, ή σε σκοτώνω". Σαφώς αφού τις περισσότερες φορές οι εν λόγω αδιάφθοροι δεν "λαδώνονταν", τους έτρωγε το χώμα.

O Pablo Escobar, κάπου ανάμεσα στη διακίνηση, τις εκτελέσεις, τις απαγωγές και το λάδωμα της κρατικής μηχανής, βρήκε χρόνο να ερωτευτεί την μέλλουσα γυναίκα του, την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών και απέκτησε μαζί της ένα γιο και μια κόρη. Αν και το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το τέλος, ο "El Patron" επιδόθηκε σε σωρεία εξωσυζυγικών σχέσεων, όπως και σε εξαναγκασμό των ερωμένων του σε εκτρώσεις, αφού όπως έλεγε δεν μπορούσε να υπάρξει άλλο παιδί μετά την πριγκίπισσά του- την κόρη του.

escobar-robin hood of the poor
Τη δεκαετία του '80, το καρτέλ του Escobar, είχε το μονοπώλιο κοκαϊνης στις Η.Π.Α. Η μέθοδος ήταν απλή: έκρυβε τα ναρκωτικά στα λάστιχα των αεροσκαφών, κι αφού κατείχε και δική του αεροπορική εταιρία, πλήρωνε αδρά τους πιλότους του για να κάνουν τη βρωμοδουλειά και λάδωνε άλλους τόσους για να κάνουν τα στραβά μάτια στο αεροδρόμιο. Έτσι, κατάφερνε να μεταφέρει μέχρι και 15 τόνους κοκαϊνης ημερησίως, μέσω Φλόριντα.  Κατόπιν, ανεμπόδιστος, μετέφερε μέχρι και δέκα εκατομμύρια δολλάρια την ημέρα πίσω στην Κολομβία με το προσωπικό του Λίαρτζετ.

Όλη αυτή η  επιρροή και η ατέλειωτη βία, δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αρχές και δεν έπαψε να τις εξοργίζει, με αποτέλεσμα σε συνεργασία με την Αμερική να ψάχνουν την παραμικρή αιτία κι αφορμή να κλείσουν τον "Don Pablo" στο πιο βαθύ και ξεχασμένο κελί, της πιο απομονωμένης φυλακής. Όμως ως "αξιόλογος επιχειρηματίας" άδραξε την ευκαιρία να κατευνάσει τα πνεύματα, κι από Βαρώνος έγινε "Ο Ρομπέν των Δασών". Ξεκίνησε να χτίζει σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία, παιδικές χαρές, έδωσε δις σε φτωχούς και διοργάνωσε αμέτρητα προγράμματα σίτισης,

la cathedral-escobar jail

κατασκεύασε γήπεδα και διοργάνωσε αθλητικά παιχνίδια και γενικά δεν έπαψε να ρίχνει στάχτη στα μάτια. Μπορεί ο σκοπός κάποιες φορές να αγιάζει τα μέσα, αλλά όσο κι αν τον προσκυνούσαν οι φτωχοί Κολομβιανοί, που ζώντας μέσα τη βία και τη φτώχεια βρήκαν στα μάτια του τον Άγιο προστάτη των φτωχών, οι αρχές δεν πείσθηκαν.

Έτσι άρχισε ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό, ώστε να τον εκδώσουν στις Η.Π.Α. Κι εκεί ο "Αρχηγός" τους πρόλαβε για άλλη μια φορά στη στροφή. Έχτισε τη δική του προσωπική φυλακή, που είχε όλες τις ανέσεις και παροχές, και την ονόμασε "La Catedral". Σε μια προσπάθεια, να ηρεμήσει τους άγριους χοίρους της αστυνομίας, παραδόθηκε και το 1985 κλείστηκε μέσα σε αυτήν.
Αφού οι δολοπλοκίες, τα λαδώματα και οι απειλές δεν τον βοήθησαν να αλλάξει τον νόμο περί έκδοσης εγκληματία, συνέχισε απτόητος τη δράση του μέσα από τη χρυσή του φυλακή, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τις αρχές ακόμα μια φορά.

Όμως, η προσπάθεια μεταφοράς του σε άλλο κελί απέβη άκαρπη, αφού ο Escobar απέδρασε πριν καν φτάσει στον προορισμό του.

narcos
Το ανθρωποκυνηγητό δε σταμάτησε και μεγάλοι δικαστές ανέλαβαν να αποτελειώσουν τον "Αρχηγό", ετοιμάζοντας το κατηγορητήριο, που αποτελούνταν από σωρεία αδικημάτων όπως φόνοι, βιασμοί, απαγωγές, δωροδοκία, συνωμοσία, διακίνηση ουσιών κ.α.

Τα τσιράκια του βαρώνου, ανέλαβαν να τακτοποιήσουν την κατάσταση στέλνοντας μια απλή προειδοποίηση.

"Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Μπορούμε να σας βρούμε και να σας εκτελέσουμε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα έχετε δει ένα προς ένα τα μέλη της οικογενείας σας να πέφτουν νεκρά. Σας συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτείτε τώρα, γιατί αργότερα δεν θα έχετε χρόνο να μετανιώσετε. Η απόπειρά σας να προσάγετε τον κύριο Εσκομπάρ σε δίκη θα απογυμνώσει το γενεαλογικό σας δέντρο από κάθε πρόγονο ή απόγονό σας".

narcos-medellin cartel
Το αγαπημένο του "είδος" προς εξαφάνιση ήταν συγκεκριμένα οι δικαστές, οι αστυνομικοί, οι κρατικοί και κυβερνητικοί φορείς και εννοείται οι δημοσιογράφοι. Ο "Don Pablo" ευθύνεται για το θάνατο 200 δικαστών, άνω των 1000 αστυνομικών, υπουργών, αξιωματικών, πρακτόρων της CIA, FBI και άλλων Αμερικανικών δυνάμεων, όπως και δημοσιογράφων. Συνολικά μιλάμε για 4.000 και άνω εκτελέσεις, για να μη μιλήσουμε για άλλες ειδικότητες ... όπως "συνάδελφοι" που δεν τήρησαν συμφωνίες ή υπάλληλοί του που δεν έκαναν "σωστά" τη δουλειά τους και το πλήρωσαν.

police chasing escobar 1993
Ο πρωτότοκος και μοναδικός γιος του Escobar στα επτά του χρόνια κατάλαβε τί δουλειά έκανε ο πατέρας του, όταν άκουσε στις ειδήσεις για τη δολοφονία του τότε υπουργού δικαιοσύνης και την πιθανή σύνδεση του πατέρα του με αυτή. ΄Εζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στις 15 διαφορετικές κρυψώνες, στις οποίες έτρεχαν ανά δέκα μέρες, είδε τον πατέρα του να καίει 2 εκατομμύρια δολλάρια για να ζεστάνει την αδερφή του και τον άκουσε, έκπληκτος, να λέει πως επέλεξε να γίνει εγκληματίας και πως αυτή είναι η ζωή του.

Σύντομα κατάλαβε πως η πλούσια ζωή τους είχε χτιστεί πάνω σε αίμα και πόνο.

pablo-escobar
Το 1993 ο "El Patron" έπεσε νεκρός στα 44 του, μετά από συμπλοκή με τις αρχές.

Λέγεται πως ο ίδιος αυτοκτόνησε, αφού πολλές φορές συνήθιζε να λέει πως στο όπλο του έχει πάντα 15 σφαίρες- τις 14 για τους εχθρούς και τη μια για εκείνον, αφού δεν καταδεχόταν να πιαστεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως κάποιος δικός του τον πρόδωσε, αφού 3.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν επί μήνες.

pablo escobar-mi padre
Ο γιος του, μετά το θάνατο του πατέρα του, διέφυγε με την αδερφή και τη μητέρα του στην Αργεντινή, φοβούμενος ότι ως διάδοχος του πατέρα του θα δημιουργούσε πόλεμο ανάμεσα στα καρτέλ. Αν και στην πραγματικότητα, δε θέλησε ποτέ να γίνει όπως εκείνος. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου εκείνος, η αδερφή και η μητέρα του, αφού τους συνέλαβαν, τους κατηγόρησαν και τους εξεδίωξαν από σχολεία, δουλειές και γειτονιές, όταν μαθεύτηκε πως ήταν οι "Escobar", ακόμα κι αν είχαν αλλάξει ονόματα.

Έδωσε όλα τα έσοδα βιβλίου του " Pablo Escobar  - Mi padre στους πληγέντες, από το χέρι του πατέρα του, και δεν έπαψε ποτέ να παρακαλάει να σωθεί έστω κι ένα παιδί διαβάζοντας το βιβλίο του, γιατί, όπως ο ίδιος λέει,  η προσπάθειά του δεν θα έχει πάει χαμένη.

pablo family
Με το θάνατο του Escobar, η περιουσία και η αυτοκρατορία του κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω έναν ξεθωριασμένο μύθο και μια στιγματισμένη οικογένεια. Αυτός ο μύθος ζωντανεύει μέσα από τη διάσημη σειρά "Narcos", μια σειρά για τη ζωή και το έργο του πιο στυγνού βαρώνου της κοκαϊνης του Pablo Escobar, ή αλλιώς του "El Patron".

"Μην προσπαθείς να μου υποδείξεις, πώς η δύναμη μπορεί να διαφθείρει το άτομο. Δεν είχες αρκετή για να ξέρεις πως είναι. Είσαι θυμωμένος, διότι εύχεσαι να ήσουν στη θέση μου. Κούνα τώρα το κεφάλι σου, γιατί ξέρεις πως έχω δίκιο. Έγινε; "

Pablo Escobar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Narcos,netflix,σειρές,τηλεοπτικές σειρές,galsnguys,galsn and guysCineseries11/01/2016Narcos: Ένα αριστούργημα δια χειρός NetflixΤο Narcos του José Padilha, αφηγείται την άνοδο, την πτώση και το αέναο κυνηγητό του «βασιλιά της κοκαΐνης» και βαρόνου...
Σχολίασε πρώτος!
Έθελ - Παναγιώτα Λουκαδή
Στις 19 Μαϊου 1978 εις Αθήνας, την εποχή που οι Bee Gees κατακτούσαν τα charts με το «staying alive», γεννήθηκε ένα άσχημο και μαλλιαρό μωρό που θα το έλεγαν Έθελ-Παναγιώτα. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, έχοντας λίγο καλύτερη εμφάνιση και ακόμα πολλά μαλλιά, της αρέσει να γράφει, να παίζει Θέατρο και να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις και τις γνώσεις της.
web design by