12/02/2016

14 Φεβρουάριου - Του Αγίου “ Βαλεγδύνου”

Σχολίασε πρώτος!

Κάθε χρόνο τις 14 Φεβρουάριου  γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο τον Άγιο Βαλεντίνο!

Έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών.

Κάθε χρόνο τα ίδια ..

Αναρωτιέμαι εάν χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ήμερα για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας προς τον άλλον. Γιατί δηλαδή της 14 Φεβρουάριου και όχι κάθε μέρα; Όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον δεν μετράς ώρες πόσο μάλλον μέρες για να τον δεις και να εκφράσεις αυτό πως νιώθεις.

Όμως ... αν ψάχνεις για την αφορμή αυτή η γιορτή είναι ιδανική!!

Αναφέρομαι σε σένα που είσαι ερωτευμένος – η   και δεν έχεις τολμήσει να το πεις! Σε  εσένα που ήταν το λάθος σου μεγάλο και ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία! Σε σένα που είσαι μόνος-η ( κάποιο πάρτι θα παίζει , βγες !! τι περιμένεις!), σε σένα που βαρέθηκες και περιμένεις την ήμερα αυτή να βγάλεις γούστα (μη πάει το μυαλό σας στο πονηρό), σε σένα που θες να χωρίσεις και ψάχνεις καλή αφορμή ....

Αφού το αποφάσισες και θες να ξοδευτείς πάρε μερικές ιδέες για δώρα.

- Λουλούδια – τα τριαντάφυλλα έχουν την τιμητική τους και  όχι μ'ονο

- Γλυκά – σοκολάτες, τούρτες

- Σαμπάνια

- Αρκουδάκια

- Μπαλόνια – σε σχήμα καρδιάς ή με αφιερώσεις

- Εσώρουχα – το κόκκινο επιβάλλεται , για τους πιο κλασικούς προτείνω μαύρο.

- Κοσμήματα – αναλόγως με τα βαλάντια του καθενός

- Ρομαντικό δείπνο – (συμβουλή : μη φάτε πολύ  )

- Αφιερώσεις ( ραδιόφωνα , t.v.  Όχι σε τοίχους  και επαναλαμβάνω ! ΌΧΙ ΣΕ ΤΟΊΧΟΥΣ ! )

- Καντάδες  για εσάς του ρομαντικούς !

- Προτάσεις γάμου για εσάς που θέλετε να ζείτε στα άκρα !

- Αντρικά Δώρα -Ένα ρολόι, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, κονσόλα για video games, έναν αναπτήρα...

Το ήξερες;

Πρόκειται για άγιο των Καθολικών. Υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη, στο παρεκκλήσι της βασιλικής της Via Flaminia. Θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. Μαζί με τον Άγιο Μάριο, πάντρευαν ζευγάρια χριστιανών την εποχή που ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει γιατί δεν έβρισκε άνδρες για τις εκστρατείες του και πίστευε ότι ο λόγος ήταν πώς οι άνδρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις οικογένειές τους και τις αγαπημένες τους. Οι δύο Ιερείς βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και από τότε οι καθολικοί αλλά και όλος ο κόσμος γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο (ο Άγιος Μάριος έμεινε στην λήθη).

Η γιορτή τούτη είναι κατάλοιπο αρχαίων ειδωλολατρικών εθίμων. Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ίδια εποχή (14-15 Φεβρουαρίου) μιαν ειδωλολατρική αισθησιακή γιορτή προς τιμήν κάποιου Λούπερκους, κυνηγού λύκων, που την έλεγαν «Λουπερκάλια» (Lupercallia). Τα έθιμα ανταλλαγής δώρων μεταξύ των «αγαπημένων» συνηθίζονταν από εκείνη την εποχή.

Επίσης ....

Στις 13 Φεβρουαρίου, τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία τους δικούς της Αγίους, τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, που θεωρούνται η Ορθόδοξη απάντηση στη δυτικής προέλευσης εορτή  του Βαλεντίνου.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα ήταν ένα αγαπημένο χριστιανικό ζευγάρι που  μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα. Οι Άγιοι αυτοί κατάγονταν από τον Πόντο. Όταν εκδιώχθηκαν από την Ρώμη  όλοι οι  Ιουδαίοι, λόγω των αναταραχών που γινόντουσαν μεταξύ τους στις συναγωγές για τον Ιησού, ο Ακύλας, που ήταν σκηνοποιός στο επάγγελμα, και η γυναίκα του Πρίσκιλλα αναγκάστηκαν και αυτοί να φύγουν για την Κόρινθο.

Όταν, λοιπόν, ο Απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός λόγος του Απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. Ο Απόστολος Παύλος έμεινε μαζί τους συνολικά 16 μήνες, όπου και τους δίδαξε  και τους μύησε στο Χριστιανισμό.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο.

Πηγές

Περιοδικό «ΤΑ ΚΡΙΝΑ», τεύχος 75, Φεβρουάριος 1987
Ι. Μητρόπολη Κωνσταντίας κείμενο της Λαζάρω Παναγιώτου, επιμέλεια: Ρένος Κωνσταντίνου

Υ.Γ. Θα ήθελα να γράψετε το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει ή σας έχουν κάνει αντίστοιχα την ήμερα του Αγίου Βαλεντίνου .

Σχολίασε πρώτος!
Μίνα Κολιού
Εικόνες και μυρωδιές... καλοκαίρι και χρώματα! Ήλιος, ρούχα, παπούτσια και βιβλία (γιατί με αυτά ταξιδεύει ο νους χωρίς εισιτήριο). Με λίγα λόγια, εμπειριών συλλέκτης...
web design by