16/06/2016

FlowerSpot: Εκεί που τα λουλούδια αγκαλιάζουν την τέχνη

Σχολίασε πρώτος!

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, αφού η Άνοιξη ολοκλήρωσε το έργο της. Όλα γύρω μας ανθισμένα και καταπράσινα. Λίγες μέρες πριν είχα την χαρά να παρευρεθώ σε ένα σεμινάριο ανθoδεσίας. Βρέθηκα ανάμεσα σε επαγγελματίες ανθοπώλες, αυριανούς ανθοδέτες αλλά κυρίως βρέθηκα ανάμεσα σε αμέτρητα λουλούδια, γεμάτα χρώματα και αρώματα. Μόλις μπήκα στο χώρο αντίκρυσα σε μια γωνιά 2-3 συνθέσεις πραγματικά έργα τέχνης…

flowerspot,ανθοπωλείο,πάρης σταυρόπουλος,galsnguys,gals and guys

Παρακολούθησα αρκετή ώρα το σεμινάριο και είδα τα λουλούδια να μεταμορφώνονται και να μετατρέπονται σε υπέροχες συνθέσεις προκαλώντας τον θαυμασμό όλων των παρευρισκόμενων. Ο Πάρης Σταυρόπουλος, εκπαιδευτής ανθοδετικής τέχνης μας είχε καθηλώσει για τα καλά.

Συνάντησα τον Πάρη, ιδιοκτήτη του FlowerSpot και της Stavropoulos Floral Art Seminars (S.F.A.S.) και μιλήσαμε για τα λουλούδια, την ανθοδετική τέχνη, τις νέες τάσεις γάμου για το φετινό καλοκαίρι και γιατί το FlowerSpot δεν είναι ένα συνηθισμένο ανθοπωλείο

Για την ακρίβεια το FlowerSpot είναι ένα κατάστημα στημένο σε μια Σχολή Ανθοδετικής Τέχνης.

Φτάνω στο FlowerSpot, και μόνο η εξωτερική του εικόνα με προδιαθέτει και χαμογελάω. Τελικά το καλό γούστο δεν κρύβεται. Με υποδέχεται χαμογελαστός και ευδιάθετος. Επεξεργάζομαι το χώρο γύρω μου. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για τη συνέντευξη σκέφτομαι και βολεύομαι στην άνετη πολυθρόνα. Αναγνωρίζω την κόκκινη Vespa Που είχε στολίσει στο σεμινάριο και μια μηχανή μεγάλου κυβισμού στην βιτρίνα, ανυπομονώ να ξεκινήσουμε.

 • Πάρη, μίλησέ μου για την ιστορία σου, πώς ξεκίνησες και πώς έφτασες να κάνεις ένα τόσο πρωτότυπο και δημιουργικό επάγγελμα.

Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά. Συγκεκριμένα από τον παππού μου. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 40 με γαϊδουράκι και κοφίνια γεμάτα λουλούδια να οργώνει τις γειτονιές της Αθήνας. Ξεκινούσε από το Σύνταγμα, προμηθευόταν λουλούδια από τα τότε μαγαζιά και γύριζε όλη την Αθήνα, με την βοήθεια των 5 παιδιών του. Το πρώτο μαγαζί δημιουργήθηκε από τον παππού μου το 1960 στην Ν. Ιωνία και συνέχισε ο πατέρας μου την επέκταση της επιχείρησης το 1969 στην Αργυρούπολη και λίγο αργότερα στην Καλλιθέα.

 • Έτσι λοιπόν, από γενιά σε γενιά, έφτασε και δικά σου χέρια. Ήταν κάτι που αγαπούσες ή το αγάπησες στην πορεία;

Έτσι ακριβώς, το 1999 ανέλαβα την επιχείρηση αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Δούλευα παράλληλα Part time σε άλλα ανθοπωλεία, για να γνωρίσω και άλλα στυλ αλλά και να αναγνωρίσω τον παλμό της αγοράς.

Ο πατέρας μου όλα αυτά τα χρόνια δίδασκε την ανθοδετική τέχνη και ήμουν πάντα δίπλα του, να τον παρακολουθώ. Ήταν αυτοδίδακτος και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η διάχυση πληροφοριών που υπάρχει σήμερα. Έτσι λοιπόν, χωρίς να υπάρχει κάτι ανάλογο ο πατέρας μου έφερε την πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ανθοδετικής. Πώς να μην αγαπάω αυτό που κάνω; Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε αυτό. Το 2003 ξεκίνησα τις εισαγωγές, τη χονδρική και ίδρυσα της Σχολή Ανθοδετικής Τέχνης (Stavropoulos Floral Art Seminars).

 • Πότε ήλθε το βάπτισμα του πυρός;

Η πρώτη μου παρουσίαση έγινε εντελώς ξαφνικά σε ηλικία 8 ετών, σε ένα σεμινάριο του πατέρα μου. Με ανήγγειλε ξαφνικά στη σκηνή για να παρουσιάσω κάτι στον κόσμο. Αυτό ήταν! Ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

 • Από πότε έγινε γνωστή η ανθοδετική τέχνη και ο κόσμος άρχισε να ζητάει κάτι παραπάνω από ένα απλό μπουκέτο;

Η ανθοδετική τέχνη είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου υπήρχε τμήμα ανθοδετών για τα συμπόσια. Από τα μέσα του 1980, όταν υπήρχε μεγαλύτερη ανάπτυξη και κυκλοφορούσε περισσότερο χρήμα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, ο κόσμος ήθελε να ξεφύγει από τα τετριμμένα, άρχισε λοιπόν να ζητάει περισσότερα από ένα απλό μπουκέτο λουλούδια.

 • Ποια ήταν η πιο παράξενη παραγγελία που σου έχουν ζητήσει; Οι άντρες ή οι γυναίκες είναι πιο απαιτητικοί πελάτες;

Σύζυγος πολύ γνωστού εφοπλιστή, ήθελε να της στολίσουμε το wc με λουλούδια, και φυσικά κάθε εβδομάδα να της αλλάζουμε το décor με φρέσκα λουλούδια. Όπως καταλαβαίνεις οι γυναίκες είναι οι πιο παράξενοι πελάτες μου.

 • Υπάρχουν λουλούδια που απαγορεύεται να προσφέρεις σε μια γυναίκα;

Σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί κάποιος να σου προσφέρει λουλούδια και να σε μισεί. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα λουλούδια ούτε χρώματα.

 • Για παράδειγμα εμένα δεν θα μου άρεσε να μου προσφέρει κάποιος γαρύφαλλα.

Λογικό γιατί είναι αρκετά παρεξηγημένα. Τόσο εσύ όσο και ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει τα γαρύφαλλα είτε με κηδείες είτε με μπουζούκια. Επίσης παρεξηγημένες είναι οι γλαδιόλες, φορέθηκαν πολύ τις δεκαετίες 60 & 70, θεωρούνται ξεπερασμένες πρόκειται όμως για ένα εξαιρετικό λουλούδι, που στην Ολλανδία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο το έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ταλαντούχου ανθοδέτη;

Να έχει το γνωθι σαυτόν. Να έχει τα μάτια του ανοιχτά να τολμάει και να οσφρύζεται τις νέες τάσεις. Ακόμα και να τις δημιουργεί.

 • Σου αρέσουν οι πελάτες που ξέρουν τι θέλουν οι αυτοί που σε αφήνουν ελεύθερο να δημιουργήσεις κατά βούληση;

Μου αρέσουν όλοι οι πελάτες (γέλια). Εφόσον κάποιος πελάτης μπαίνει στο κατάστημά μου με τιμάει. Αυτός που ξέρει τι θέλει, ξέρει και τι θα πληρώσει. Ο πελάτης που με αφήνει ελεύθερο μου δείχνει εμπιστοσύνη και πρέπει να φανώ αντάξιός της.

 • Σου αρέσει περισσότερο να δημιουργείς ή να εκπαιδεύεις νέους επαγγελματίες.

Αρχικά να τους δημιουργώ και ύστερα να τους εκπαιδεύω. Πρώτα πρέπει να τους βάζεις το μικρόβιο και μετά να τους εκπαιδεύεις.

 • Ποια είναι τα αγαπημένα σου λουλούδια και πάνω σε ποια επιλέγεις να δουλέψεις.

Υπάρχουν υπέροχα λουλούδια τα οποία όμως δεν δουλεύονται στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε λουλούδια που να αντέχουν στις συνθέσεις. Αγαπημένα λουλούδια είναι η Ορτανσία, Κάλες και Άλιουμ.

 • Χωρίς να έχω εμπειρία, νομίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο το επάγγελμά σου.

Δεν υπάρχει καθόλου προσωπικός χρόνος, είμαστε 365 ημέρες το χρόνο ανοιχτά, τις Κυριακές και τις Αργίες. Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις οικογένεια αλλά και όταν δεν έχεις. Δεν υπάρχει παιδεία στον Έλληνα για το λουλούδι, δεν αναγνωρίζει το κόστος του και μας δυσκολεύει τη ζωή.

 • Πες μου λίγα πράγματα για τις νύφες, τους γάμους και τη διακόσμηση. Τι είναι must το φετινό καλοκαίρι;

Οι νύφες ζουν το δικό τους παραμύθι και πολλές φορές ζητούν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική τους κατάσταση ή η πεθερά τους έχει άλλη άποψη για την διακόσμηση. Το φετινό καλοκαίρι θέλει λιτές γραμμές με περισσότερα λουλούδια και λιγότερα αντικείμενα.

 • Τι πρέπει να αποφύγουν οι νύφες για την διακόσμηση του γάμου τους;

Αρχικά θα πρέπει να πάψουν πιστεύουν όλα όσα βλέπουν στο Internet, σε μια επαγγελματική φωτογράφιση ή στο Pinterest. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια λουλούδια που διακόσμησαν έναν γάμο στο Λονδίνο. Οι θερμοκρασίες και το κλίμα μας είναι εντελώς διαφορετικό και πρέπει να κάνουμε τις ανάλογες επιλογές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε μια όμορφη διακόσμηση και ένα ευχαριστημένο ζευγάρι είναι η καλύτερη διαφήμιση για την δουλειά μου.

 • Γιατί πιστεύεις ότι οι άντρες σταμάτησαν να προσφέρουν λουλούδια στις γυναίκες;

Να ξέρεις ότι οφείλεται καθαρά στους άντρες και όχι στα λουλούδια. Τα λουλούδια εξακολουθούν να είναι υπέροχα και οι γυναίκες να τα θέλουν. Λουλούδια θα προσφέρει μόνο ένας γνήσιος άντρας. Σε αυτούς απευθυνόμαστε άλλωστε. Άλλαξε λοιπόν η ποιότητα των αντρών. Δε συμφωνείς;

 • Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του FlowerSpot;

Εάν θυμάσαι πιο παλιά τα σπίτι είχαν πάντα ένα βάζο γεμάτο με φρέσκα λουλούδια σε μια γωνιά. Αυτό θέλουμε να επανέλθει. Η αισχροκέρδεια σε συνδυασμό με την κρίση έκαναν τα λουλούδια απαγορευτικά για το ελληνικό νοικοκυριό.

Θέλουμε λοιπόν να παραμείνουμε στην αγορά και να επαναφέρουμε τα φρέσκα λουλούδια στο σπίτι.

Σε ένα ράφι ψηλά διακρίνω 2 βιβλία με το όνομά του.

 • Μίλησέ μου για τα βιβλία σου αυτά.

Το 2007 μαζί με τον πατέρα μου Γιώργο γράψαμε το πρώτο μας βιβλίο «Ανθοδετική Τέχνη: Θεωρία και Πρακτική», από τις εκδόσεις Λαμπρόπουλος. Ακολούθησε το επόμενο βιβλίο, μια καθαρά δική μου προσπάθεια όπου καλύπτει και την αγάπη μου για τα αυτοκίνητα, «Ανθοδετική Τέχνη: Γαμήλιος Στολισμός Αυτοκινήτου», από τις εκδόσεις Λαμπρόπουλου.

 • Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να σε συναντήσει και να τον μυήσεις στα μυστικά της ανθοδετικής τέχνης;

Είναι πάρα πολύ εύκολο να με συναντήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για την ανθοδετική τέχνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει όρεξη για μάθηση. Μπορούν οι φίλοι του galsnguys να κάνουν join στα group στο facebook να πάρουν μια γεύση: fb.com/StavropoulosFloralArtSeminars ή να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω email: paristavropoulos@gmail.com είτε τηλεφωνικά στο 210-2530960

Ευχαρίστησα τον Πάρη για την όμορφη συνέντευξη και για το υπέροχο μπουκέτο που μου ετοίμασε. Τα κοιτάζω δίπλα μου στη θέση του συνοδηγού.

flowerspot,ανθοπωλείο,πάρης σταυρόπουλος,galsnguys,gals and guys

Τελικά είχε δίκιο ο Hans Christian AndersenΤο να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι”.

Εκείνη τη στιγμή είχα και τα τρία…

Σχολίασε πρώτος!
Χριστίνα Πίκουλα
Γεννημένη μέσα στο καταχείμωνο υπό τον αστερισμό του Αιγόκερου στο ρομαντικό νησί της Κέρκυρας. Έγραφα από πάντα, με χαλάρωνε και με ηρεμούσε, τώρα πλέον θεωρώ ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε. Ελπίζω να απόλαύσετε το ταξίδι πίσω από τις λέξεις μου. Σκοπός μου είναι να σας υπενθυμίζω να χαμογελάτε γιατί η ζωή είναι ωραία!
web design by