27/09/2016

AEROWORKS: Εικονική Πραγματικότητα το μεγάλο άλμα του τουριστικού Marketing σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Σχολίασε πρώτος!

Δευτέρα πρωί, περιπλανούμε σε διάφορες ιστοσελίδες για να μάθω τα νέα των ημερών. Βαρετά όλα, κοινότυπα, καμία ευρηματικότητα ακόμα και στον τρόπο που μας πλασάρουν την είδηση. Μπαίνω facebook, ανανεώνω τα newsfeed μέχρι να δω κάτι που να μου αποσπάσει την προσοχή.

Βουαλά!!!

AEROWORKS

 

Μια φωτογραφία της Κέρκυρας, όχι και τόσο συνηθισμένη. Πάτησα πάνω της και με τη βοήθεια του ποντικιού μπορούσα να περιπλανηθώ μέσα στην εικόνα σα να ήμουν εκεί. Μια εικονική πραγματικότητα ανοιγόταν μπροστά μου και εγώ παρέα με το ποντίκι μου έκανα μια βόλτα στον παραλιακό κόλπο της Κέρκυρας με εμβέλεια 360 μοιρών.

Επιτέλους αναφώνησα, υπάρχει καινοτομία ακόμα. Χάρηκα τόσο και έψαξα να βρω πληροφορίες για τους δημιουργούς και φυσικά τους βρήκα.

Η ομάδα ονομάζεται AEROWORKS (www.aeroworks.gr) και η Κέρκυρα δεν είναι η παρθενική τους προσπάθεια.

Όλα ξεκίνησαν στη Ζάκυνθο το 2011, όπου δύο Ζακυνθινοί, ο Διονύσης Γράμψας και ο Διονύσης Γκούσκος συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας που στην ουσία θα ήταν η μεταφορά της πραγματικής εικόνας του νησιού τους σε μια τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα στο Internet!

Μιας ιστοσελίδας δηλαδή που θα μπορούν οι επισκέπτες της να περπατούν εικονικά το νησί της Ζακύνθου μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους σαν να είναι εκεί! Κάτι σαν το Google street view αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις, που όπως λένε, το κάνουν να είναι ένα πραγματικά καινοτόμο Project.

Χριστίνα: Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα του Virtual και γιατί ξεκίνησε στη Ζάκυνθο;

Διονύσης Γράμψας: Ξεκίνησε στη Ζάκυνθο φυσικά λόγω καταγωγής. Ζούμε στη Ζάκυνθο και θέλαμε παρά τις δυσκολίες, να βοηθήσουμε τον τόπο μας επιχειρώντας και ρισκάροντας εδώ. Στη Ζάκυνθο είμαστε τρία άτομα στο δημιουργικό κομμάτι, οι δύο Διονύσηδες και ο Ιωάννης Μπαρούνης (προγραμματιστής).Στην Κέρκυρα υπεύθυνος είναι ο Χριστόφορος Κορακιανίτης – CK IMAGING (www.ckimaging.gr). Έξτρα άτομα εργάζονται και στις δύο περιοχές, στις πωλήσεις αλλά και στον τομέα της φωτογραφίας ανάλογα με τις ανάγκες της σαιζόν.

Χριστίνα : Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του project Virtual Zakynthos;

Διονύσης Γκούσκος: Το Virtual Zakynthos ξεκίνησε σαν ένα όνειρο θερινής νυκτός! Είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε παντού τα συνηθισμένα τουριστικά sites τύπου Portal και θέλαμε να κάνουμε πραγματικά κάτι διαφορετικό όταν η τεχνολογία για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο απλά δεν υπήρχε!

Σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνική πανοραμικής φωτογράφησης 360 με τρόπο που κανείς άλλος δεν είχε κάνει μέχρι τότε και καταφέραμε μετά από πολύ έρευνα, σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε μια πρώιμη έκδοση του Virtual Zakynthos με τα μέσα της εποχής και απίστευτα πολύπλοκους μηχανισμούς (πατέντες). Ήταν πραγματικά πολύπλοκο, χρονοβόρο και κουραστικό από όλες τις απόψεις αλλά τα καταφέραμε και το εξελίξαμε.

AEROWORKS

Χριστίνα: Ποιες οι δυσκολίες στην κατασκευή ενός τέτοιου Virtual Site;

Διονύσης Γράμψας: Οι δυσκολίες ήταν πολλές.. πάρα πολλές! Από πού να αρχίσω:

  • Κουραστική & χρονοβόρα διαδικασία λήψης του υλικού.

Το πόσο δύσκολο πράγμα είναι η πανοραμική φωτογράφηση βήμα προς βήμα (με τα πόδια) με τρίποδο και μέσα στη μέση του δρόμου καλύπτοντας έτσι αμέτρητα χιλιόμετρα σε δρόμους, βουνά, παραλίες, και πάσης φύσεως αξιοθέατα είναι κάτι το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς αν δεν το ζήσει.

  • Τεράστιος όγκος δεδομένων. Πολλά Giga bytes

Ένα Site τύπου Virtual αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες (άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες) για να μπορεί η εμπειρία της περιήγησης να είναι το ίδιο καλή ανεξαρτήτως από τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο κάθε επισκέπτης του site.

Επίσης είναι πολύ δύσκολο να διασυνδεθούν όλες αυτές οι φωτογραφίες (πανοραμικά 360) δημιουργώντας μια εικονική περιήγηση 360 μιας ολόκληρης περιοχής και ταυτόχρονα κρατώντας και ένα επίπεδο ποιότητας.

Στην πρώτη έκδοση του Virtual Zakynthos χρειαζόμασταν πραγματικά ισχυρούς υπολογιστές για να μπορέσουμε να κάνουμε την διασύνδεση (linking) των πανοραμικών και υπήρχαν σαφή όρια στο μέγεθος του εικονικού κόσμου που μπορούσαμε να δημιουργήσουμε.

  • Σε προγραμματιστικό επίπεδο τώρα τι να πούμε... αρκεί η φράση του Αννίβα :

«Ή θα τον βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε».. Εμείς λοιπόν τον φτιάξαμε!

Μαζί με τον Ιωάννη Μπαρούνη κατασκευάσαμε δική μας εφαρμογή για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει ένα τόσο μεγάλο project. Ήταν δουλειά ετών με απίστευτες προκλήσεις και δυσκολίες.

Πλέον οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχει η ανάγκη υπερ-υπολογιστών για να φτιάξουμε ένα Virtual και ο χρόνος κατασκευής και συντήρησής του έχει μειωθεί δραματικά.

AEROWORKS

Χριστίνα : Ποιες οι διαφορές του δικού σας Project από το street view της Google;

Διονύσης Γκούσκος: Όντως τo Virtual δείχνει να έχει μια συγγένεια με το Street view της Google (λόγω της εικονικής περιήγησης στους δρόμους σε μεγάλη κλίμακα), αλλά στην πραγματικότητα είναι άλλο πράγμα.

Το Virtual δεν είναι ένα απλό street view. Το βασικό χαρακτηριστικό του project είναι η πληροφορία που δίνει στον επισκέπτη με πολλά εργαλεία να τον βοηθούν έτσι ώστε να βρει αυτό ακριβώς που ψάχνει μέσα από μια εικονική περιήγηση 360 τόσο σε δρόμους και παραλίες όσο και σε σημεία ενδιαφέροντος, ιστορικά μνημεία, πλατείες και όλες τις επιχειρήσεις που υπάρχουν ανεξαρτήτως κατηγορίας!

Όσον αφορά το κομμάτι του street view, το μεγάλο ατού του Virtual είναι ότι είναι πάντα ενημερωμένο με τις πιο πρόσφατες πανοραμικές φωτογραφίες που μπορούν να υπάρξουν.

Στην πραγματικότητα κάθε σαιζόν φωτογραφίζονται όλες οι περιοχές που έχουν υποστεί αλλαγές μέσα στο έτος.

Για να αναδειχθούν αυτές οι περιοχές και οι επιχειρήσεις που προβάλλονται μέσα από το Virtual με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ανανέωση γίνεται σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Project με εξωτερικά και εσωτερικά πανοραμικά 360 και κρατώντας την ποιότητα της απεικόνισης σε υψηλό επίπεδο!

Το street view της Google στην καλύτερη περίπτωση να ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια και όσο αφορά την ποιότητα της εικόνας την έχετε δει όλοι νομίζω.

AEROWORKS

AEROWORKS

Χριστίνα: Μετά τη Ζάκυνθο ήρθε η Κέρκυρα στον ορίζοντα. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο νησί;

Χριστόφορος Κορακιανίτης: Η ιδέα της ανάπτυξης μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας ήταν αποτέλεσμα της εμμονής για τον συνδυασμό των οπτικών τεχνών που δραστηριοποιούμαι με την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων που ήρθε σε επαφή μέσω των σπουδών μου ως μηχανικός πολυμέσων. Αυτό που ήθελα ήταν να αναδείξω την ομορφιά του νησιού με τον καλύτερο και ποιο αποτελεσματικό τρόπο με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί της Κέρκυρας. Έχοντας ξεπεράσει τα τεχνικά φωτογραφικά ζητήματα για την ανάπτυξη του περιεχομένου αναζήτησα έναν συνεργάτη για την ανάπτυξη της πολυμεσικής εφαρμογής. Συνάντησα το VirtualZakynthos και ήταν αυτή η μοναδική πλατφόρμα που μπορούσε να υποστηρίξει και να προβάλει το περιεχόμενο με τρόπο έξυπνο και φιλικό προς τον χρήστη. Απο εκεί κι έπειτα άρχισε η συνεργασία, καρπός της οποίας είναι το VirtualCorfu.

AEROWORKS

Χριστίνα: Ποιος είναι ο σκοπός σας μέσα από το Project Virtual;

Διονύσης Γκούσκος: Όπως η Κέρκυρα & η Ζάκυνθος, έτσι και όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη με πανέμορφα μέρη τα οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σκοπός μας είναι μέσα από την εικονική πραγματικότητα ( VR ), να μεταδώσουμε στον επισκέπτη όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερη πληροφορία για τις περιοχές, τα αξιοθέατα και τις επιχειρήσεις που προβάλλονται μέσα από τις ιστοσελίδες μας έτσι ώστε να γνωρίζουν αρκετά πριν ακόμη μας επισκεφθούν στην πραγματικότητα αλλά και να μπορούν να δείξουν με λεπτομέρεια τις εμπειρίες τους σε φίλους και συγγενείς αφού επιστέψουν στην πατρίδα τους μετά τις διακοπές τους!

Χριστίνα: Project Virtual και social media, πόσο σας βοηθούν στο να γίνετε ευρέως γνωστοί;

Διονύσης Γράμψας: Η αλήθεια είναι ότι πλέον τα social media έχουν κυριεύσει τις ζωές μας. Εννοείται ότι και στο Virtual έχουν προσφέρει αρκετά ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο κόσμος την Virtual Reality διάσταση του Project.

Αυτό γινόταν διότι δεν μπορούσε να «τρέξει» το τρισδιάστατο πανοραμικό μέσα στα sites των social media με αποτέλεσμα όποια προώθηση και αν κάναμε μέσα από αυτά να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς το κοινό έβλεπε απλά μια στατική φωτογραφία μιας περιοχής και πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έκαναν κλικ στο όποιο link υπήρχε από κάτω για να μεταφερθούν στο site του Virtual για να δουν την εικονική πραγματικότητα!

Πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα να «τρέχουν» πανοραμικές φωτογραφίες 360 μέσα στο ίδιο το site του Facebook και αυτό εκτίναξε τα ποσοστά της επισκεψιμότητας των Virtual Zakynthos & Virtual Corfu αφού έγινε άμεσα κατανοητή η τρισδιάστατη εκδοχή μιας πανοραμικής φωτογραφίας 360. Εξάλλου το VR έχει ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας και απ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει..

6

Χριστίνα: Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την ιδέα σας;

Κοινό Ζακύνθου: Όταν ξεκινήσαμε πριν από 5 χρόνια να δουλεύουμε πάνω στην ιδέα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά. Ο κόσμος δεν είχε συνηθίσει να βλέπει μέσα στη μέση του δρόμου έναν «μουρλό» με ένα τρίποδο να γυρίζει γύρω-γύρω. Ακόμη και βρίσιμο είχαμε φάει νομίζοντας ότι είμαστε η πολεοδομία και μετράμε για αυθαίρετα!

Βέβαια μετά το πρώτο λανσάρισμα του VirtualZakynthos.gr οι ντόπιοι και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες του νησιού, μας γνώρισαν και είχαν ήδη ενθουσιαστεί με αυτό τον καινοτόμο τρόπο προβολής της Ζακύνθου!

Η συμμετοχή ήταν και είναι αρκετά μεγάλη και παρά τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν, σαν επιχειρηματικό μοντέλο στέκεται πολύ καλά με ανοδικές τάσεις χρόνο με το χρόνο.

Κερκυραϊκό κοινό: Το VR δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι εφαρμογές του αναπτύσσονται με ταχύς ρυθμούς τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν συγκεντρώσει τους πόρους τους έχοντας δώσει μεγάλη σημασία στην τελειοποίηση και την προώθηση του, είτε με την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών προϊόντων τεχνολογίας που υποστηρίζουν το 3d περιεχόμενο της εικονικής πραγματικότητας, πχ 3d τηλεοράσεις, οθόνες αλλά και μέσω εφαρμογών που έκανα προσιτή στα χέρια των χρηστών την εικονική πραγματικότητα μέσω των smartphones, που όλοι πλέον κατέχουν, φέρνοντας τους χρήστες σε μια νέα εποχή ψυχαγωγίας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της δικής μας εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας στο γνώριμο περιβάλλον τους και να την αγαπήσουν αφού κάτι οικείο τους παρουσιάζεται με τον ποιο όμορφο, εντυπωσιακό, καινοτόμο και πλήρη τρόπο. Η οπτικοποίηση του χώρου σε τρισδιάστατο περιβάλλον μέσω VR σε σύγκριση με τις παραδοσιακές φωτογραφίες είναι κάτι εντυπωσιακό όπου κάθε χρήστης ενθουσιάζεται από την αμεσότητα που προσφέρει η εφαρμογή.

Χριστίνα: Επόμενοι προορισμοί;

Διονύσης Γκούσκος: Χμ.. Καμιά ιδέα? Είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις.

Χριστίνα: Σίγουρα στην επόμενη συνάντησή μας θα έχω αρκετές προτάσεις αφού ζούμε σε μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου.

Μετά από την συνάντηση με την ομάδα AEROWORKS μόνο ικανοποίηση μπορούσα να αισθάνομαι. Αυτό συμβαίνει όταν συναντάς ανθρώπους με όραμα που σιγά σιγά υλοποιούν τα όνειρά τους.

Καθώς καταγράφω τη συνέντευξη μια γλυκιά ανυπομονησία με έπιασε να περιπλανηθώ στο site και να ταξιδέψω στα αγαπημένα μου νησιά, να γεμίσω εικόνες. Ευχαρίστησα νοερά για ακόμα μια φορά την ομάδα AEROWORKS που μου πρόσφεραν αυτή την πολυτέλεια … Και είμαστε μόνο στην αρχή…

Κράτα το!

AEROWORKS

website : www.aeroworks.gr

e-mail : info@aeroworks.gr

facebook : www.facebook.com/www.aeroworks.gr

VIRTUAL ZAKYNTHOS

website : www.virtualzakynthos.gr

e-mail : info@virtualzakynthos.gr

facebook : www.facebook.com/virtualzakynthos.gr

CK IMAGING

website : www.ckimaging.gr

e-mail : info@ckimaging.gr

facebook : www.facebook.com/christoforoskorakianitisimaging

VIRTUAL CORFU

website : www.virtualcorfu360.com

e-mail : info@virtualcorfu360.com

facebook : www.facebook.com/virtualcorfugreece

Κράτα το

Σχολίασε πρώτος!
Χριστίνα Πίκουλα
Γεννημένη μέσα στο καταχείμωνο υπό τον αστερισμό του Αιγόκερου στο ρομαντικό νησί της Κέρκυρας. Έγραφα από πάντα, με χαλάρωνε και με ηρεμούσε, τώρα πλέον θεωρώ ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε. Ελπίζω να απόλαύσετε το ταξίδι πίσω από τις λέξεις μου. Σκοπός μου είναι να σας υπενθυμίζω να χαμογελάτε γιατί η ζωή είναι ωραία!
web design by